Mijn kampeerauto

Interieur

Elektra

Opbergen

Slapen

Wonen

Reizen

 

De tweede wereldoorlog in en rondom Sleen

Mobilisatie

De Duitse inval

Leven onder de bezetter

De bevrijding

Stille getuigen

 

Uitgelezen boeken en tijdschriften

Boeken

Tijdschriften

 

Contact

info@henkschepers.nl

 

 

 

 

 

 

Jeneverbes

 

Mijn kampeerauto

 

Wonen.

 

De reden dat we een verlengde VW-bus hebben aangeschaft is omdat die de mogelijkheid bood in de lengte achter de bestuurder een 84 cm brede keuken laten volgen door een 2 mtr. lange zijbank.

Begonnen zijn we met een bank over de volle breedte achterin de auto te plaatsen.

 

Eerst is op 70 cm van de achterkant van de laadvloer een 33 cm hoog tussenschot dwars door de bus geplaatst. Op dezelfde hoogte is aan weerskanten aan de gedeeltelijk dubbele wand een balkje geschroefd.

Op deze constructie is een plaat multiplex zodanig pas gemaakt dat tussen de plaat en de achterklep maar 5 mm tussenruimte zat.

Voor de rugleuning is aan beide zijden onder een hoek van 15° een balkje in de deuropening gemonteerd. De balkjes lopen vanaf het midden naar boven toe schuin af, zodat de achterklep dicht kan.

Eveneens onder een hoek van 15° is hierop een andere plaat multiplex van 60 cm hoog geplaatst, zodanig dat de hoeken van deze plaat met 5mm tussenruimte tegen de achterklep zaten. Beide platen zijn stevig aan elkaar gelijmd en geschroefd.

 

Voor de zijbank werd eerst vanaf de voorkant tot halverwege een opstaande U-vorm gemaakt die met de zijkant van de auto een opstaande rechthoek van 33 cm hoog vormde. Tegen de achterbank werd een latje gemonteerd, 1,5 cm korter dan de bank.

Hierop werd een stuk multiplex van 60 x 130 als zitting gebruikt. Maar eerst werd een rechthoek van 30 x 65 uit de zitting gezaagd. Na montage van de zitting werd de rechthoek met een scharnier aan de zitting bevestigd, waardoor een bergvak onder de bank ontstond met een klep erop. De zitting paste zodanig dat de voorkant van de bankkast 1,5 cm onder de zitting uitstak. Hierop zou het tafelblad komen te rusten als het bed wordt gemaakt. Aan de binnenkant van de bankkast is aan de voorkant een latje geschroefd waar het deksel op rust.

Aan de buitenkant van de bankkast werd in het midden ook een latje geschroefd waar de zitting op kon worden vastgeschroefd.

Onder het open stuk zouden het chemisch toilet en de  gereedschapkist een plaats krijgen. Voor deze ruimte werd een klep op de grond gemonteerd die tussen de vloer, de zijkanten en de zitting paste en met een kleine grendel aan de achterbank werd vastgezet. Ook hiertegen werd een latje geschroefd waar de bedbodem op kon rusten.

Op de zitting werd een stuk multiplex van dezelfde afmetingen onder een hoek van 15° geschroefd. Hiervoor werd op de juiste plaats op de zitting een latje geschroefd, waar de rugleuning aan de onderkant tegenaan werd geschroefd. Aan de bovenkant werd de rugleuning tegen de zijwand geschroefd.

 

Later werd deze constructie veranderd ten behoeve van bergruimte voor de hangmat. Aan de onderkant werd de rugleuning tussen het latje en 2 daarvoor op de zitting gemonteerde stoelhoekjes geklemd en boven door een cilinderslot aan de onderkant van de raambalk vastgemaakt.

Alle kussens zijn gemaakt van polyesterschuim. Zes cm dik zitschuim gelijmd op 4 cm slaapschuim. De rugkussens staan op de slaapkussens.  

 

 

Waar de cabine begint is de laadvloer 8 cm lager. Tussen dit punt en de bank past een keukenblok van 84 cm breed en 40 cm diep. Doordat de bus hier enkelwandig is past de koekast toch in deze ruimte.

 

Boven de koelkast is een 2-pits gaskookplaat en een spoelbak. Naast de koelkast is een kastje met een besteklade erboven. Achterin het kastje staat een watertank van 14 liter die van buiten wordt gevuld. Voor het vuile water is een watertank van 34 liter onder de auto gemonteerd. Uiteraard zit er een kraan boven de spoelbak.

Op de camping werkt de koelkast op gas. Hiervoor is aan weerszijden achter de wielkasten een Camping-gaz flesje van 2,5 kgr. geplaatst. 

 

Aan de andere kant is tussen de schuifdeur en de achterbank een onderkast gemaakt waar de bodem van het bed op kon steunen, en in het dak eveneens bovenkastjes.

Boven de schuifdeur was ruimte voor een boekenplank. Later is daar een tweede plank boven gemaakt.

 

Onder de bijrijderstoel is en draaiplateau gemaakt, die deze op de camping in een comfortabele stoel in het woongedeelte maakt. Met een klapstoeltje als voetenbankje is het hier heerlijk zitten.