Mijn kampeerauto

Interieur

Elektra

Opbergen

Slapen

Wonen

Reizen

 

De tweede wereldoorlog in en rondom Sleen

Mobilisatie

De Duitse inval

Leven onder de bezetter

De bevrijding

Stille getuigen

 

Uitgelezen boeken en tijdschriften

Boeken

Tijdschriften

 

Contact

info@henkschepers.nl

 

 

 

 

Jeneverbes

 

De Duitse inval.

 

Op 10 mei 1940 vielen de Duitse troepen Nederland, BelgiŽ en Frankrijk binnen.

Het zwaartepunt voor de Duitse aanval lag in de Ardennen. Hier zou de hoofdmoot van het Duitse leger de doorstoot naar het Kanaal uitvoeren.

Voor Nederland lag de voornaamste aanval in het gebied onder de grote rivieren. Met het in bezit nemen van de Moerdijkbuggen, de bruggen bij Dordrecht en bij Rotterdam, hoopten de aanvallers een snelle weg te bewerkstelligen naar het hart van de Vesting Holland. De via Noord-Brabant oprukkende troepen dienden dan ook zo snel mogelijk naar deze bruggen op te rukken.

 

Noord-Nederland

In Noord-Nederland overschreden Duitse troepen van Generalmajor Kurt Feldt de grens om via de afsluitdijk de Vesting Holland vanuit het noorden te veroveren.

Op drie plaatsen trokken Duitse divisies Nederland binnen. Tussen Nieuweschans en Kloosterhaar, bij EmmercompascuŁm en bij Coevorden.

De troepen die bij EmmercompascuŁm binnevielen moesten via Assen en Beilen naar het IJsselmeer oprukken.

 

Langs de gehele O-lijn vielen de Duitse troepen binnen, waarbij zij heel wisselend succes hadden. Diverse bruggen werden door de verdedigende Nederlanders op eigen initiatief vernield. Om 05.30 uur gaf Kolonel Veenbaas de opdracht alle troepen terug te trekken tot de Q-lijn. Tijdens de hier opvolgende terugtocht op deze linie wisten de Nederlandse troepen nog 236 grotere en kleinere bruggen onklaar te maken in het te ontruimen gebied.

 

 

 

 

Na de nachtelijke inval van de Duitse bezetter werd Drenthe binnen een dag onder de voet gelopen. Ondanks dat van een wezenlijke vertraging dus geen sprake was, kan gesteld worden dat de hier gelegerde soldaten op bepaalde plekken met beperkte middelen toch vaak een behoorlijk lange tijd een overmacht aan Duitse troepen wisten tegen te houden. Voorbeelden daarvan zijn de gebeurtenissen rond de bunkers bij Sleen en Oosterhesselerbrug. In al hun bescheidenheid vormen deze gebeurtenissen wel het kenmerkende verhaal van Drenthe op die eerste dag van de Tweede Wereldoorlog, en genoemde objecten scoren daardoor als illustratie van het historische verhaal in de waardering hoog.